Sertleşme Bozukluğu Nedir?
Sertleşme bozukluğu ilişki için gerekli olan sertleşmenin sağlanamaması ya da ilişki esnasında sertliğin devam ettirilememesi durumudur. Dünyada cinsel aktif orta-ileri yaş grubunda görülme oranı %50 olarak bildirilmiştir. Ülkemizde de oranların biraz daha yüksek olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur.
Sertleşme Bozukluğu Sebepleri Nelerdir?
Sertleşme bozukluğunun temel nedeni vasküler yani damarsal sebeplerdir. Penis içerisinde iki adet süngerimsi cisim mevcuttur. Bu cisimlere yeterli miktarda kan gelmesi ile ereksiyon yani sertleşme meydana gelir. Eğer bu cisimleri besleyen damarlar şeker hastalığı, yüksek kolesterol, sigara, yüksek tansiyon gibi nedenlerle tıkanırsa kan akımı azalmasına bağlı olarak sertleşme bozukluğu olur.
Penis içine dolan kanın azalmasına ya da kanın içerde birikmesine engel olan ilaçlar da sertleşme bozukluğuna sebep olabilir. Bu gurup ilaçlar içerisinde en sık sorumlu tutulanlar yüksek tansiyon için kullanılan ilaçlardır.
Testosteron hormonu erkek cinsel sağlığı için çok önemli bir hormondur. Hem üreme sağlığı için hem de sertleşme için gereklidir. Bu hormonun eksikliğine sebep olan doğumsal ya da edinsel bazı hastalıklar yine sertleşme bozukluğuna yol açabilir.
Aşırı kilolu olan erkeklerde testosteron hormon düşüklüğü ve şeker hastalığı, yüksek tansiyon kaynaklı damarsal sorunlardan dolayı sertleşme bozukluğu görülebilmektedir.
Sertleşme Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Sertleşme bozukluğu tanısı konulan hastada ilk olarak altta yatan bir sebep olup olmadığı araştırılır. Eğer altta yatan bir sebep varsa önce bu düzeltilmelidir. Bunun ile birlikte hastanın hareketsiz bir yaşam tarzı varsa günlük egzersiz önerilmektedir. Egzersiz dolaşım ve damar sağlığına pozitif katkı vermekte, kilo kontrolünü sağlamakta ve testosteron hormonunu arttırmakta faydalı olmaktadır.
Medikal tedavi (ilaç tedavisi);
Sertleşme bozuluğu tedavisi tüm dünyada basamaklı olarak yapılmaktadır. Bilimsel olarak etkinliği ispatlanmış tedaviler uygun hasta grubuna hasta isteği de göz önünde bulundurularak verilmelidir. Tüm dünyada ilk basamak tedavi olarak ağızdan alınan ilaçlar kullanılmaktadır. Bu grupta bir çok alternatif bulunmaktadır. İlişki öncesi 1-2 saat evvel alınanlar olduğu gibi her gün alınan tedavi protokolleri de mevcuttur. Ağzıdan alınan ilaçların etkin süreleri birbirinden farklılık göstermektedir.
Diğer bir medikal tedavi yöntemi ise İntrakavernozal enjeksiyon yani penise iğne ile ilaç verilmesidir. Ülkemizde de mevcut olan bu ilacın nasıl kullanılacağı hekim tarafından hastaya öğretilir. İlişkiden 15 dk önce penisin uygun bir bölgesine belirlenen dozda ilaç enjekte edilir. Bu ilacın etkisi ortalama 1,5- 2 saat kadar sürebilmektedir.
ESWT (Düşük Yoğunluklu Şok Dalga Tedavisi);
ESWT penisin damlarsal hastalıklarında kullanılan bir tedavi yöntemidir. Tedavi prensibi hasarlı damarların onarımı ve yeni sağlıklı damar oluşumu üzerine kurulmuştur. Şok dalganın belirli aralıklarda ve belirli sayıda penise uygulanması ile damar sağlığını sağlayan bazı enzimler açığa çıkmakta bunlar da ereksiyonu düzeltmektedir. Son dönemde psikolojik sertleşme bozukluğu diye adlandırılan durumlarda da ESWT tedavisinin faydalı olduğu düşünülmektedir. ESWT tedavisi ilaç tedavisine göre bariz daha uzun süreli bir düzelme sağlasa da tamamen kalıcı bir tedavi olduğunu söylemek mümkün değildir.
Vakum Ereksiyon Cihazları;
Bu tedavide bir vakum pompası ve bir halka vasıtasıyla peniste kanın hapsedilmesi amaçlanmaktadır. Uygun şekilde ve dikkatli kullanımla başarı ve memnuniyet oranı yüksektir. Ancak bu tedavi sık ilişikiye giren genç hastalardan ziyade daha seyrek ilişkiye giren hasta grubunda daha uygundur. Ağrı ve ciltte oluşan bazı kozmetik yan etkiler nedeniyle genel olarak çok uzun süre kullanılmamaktadır.
Mutluluk Çubuğu Cerrahisi (Penil Protez Takılması);
Sertleşme bozukluğu olan hastanın yukarıda bahsedilen tedavilerden fayda görmemesi ya da uygun olamaması durumunda kesin çözüm olan Penil Protez implantasyonu işlemi uygulanmaktadır. Genellikle bu cerrahi işlem öncesi penisteki damarların sağlığını değerlendirmek için Penil Renkli Doppler yani renkli ultrason işlemi yapılmaktadır. Damar sağlığının kötü olduğu görüldükten sonra hastaya alternatifler sunulur.
Şu an piyasada iki çeşit protez mevcuttur. Bunlar eğilip bükülebilen yarı-sert malleable protezler ve istenildiği zaman şişirilip-indirilebilen inflatable protezlerdir. Dünya genelinde şişirilebilir protezler daha gerçeğe yakın olması nedeniyle hem hasta hem de hekim tarafından tercih edilmektedir. Ancak hastanın tercihi ve el becerisi protez seçiminde önemli rol oynamaktadır.
Bu işlem genel veya spinal anestezi altında yapılabilmekte, ortalama 1-1,5 saat sürmekte ve hastanede uzun süre yatışı gerektirmemektedir. Hastaların cinsel ilişkiye girebilmeleri için bir ay kadar bekelemeleri gerekmektedir. Mutluluk çubuğu tedavisi hasta ve eşi için yüksek oranda (>%90) memnuniyet sağlamaktadır. Penil protezlerinde en korkulan komplikasyon enfeksiyondur. Uygun şeker kontrolu ve gelişen protez materyalleri sayesinde enfeksiyon oranları %2-3’lere kadar gerilemiştir.
Bu başlıkta hastalar için sertleşme bozukluğuna yönelik bilgi verilmiştir. Sertleşme bozukluğu hasta uyumu ve mantıklı beklenti ile her aşamada tedavi edilebilir bir sorundur. Size özel bilgi ve tedavi alternatifini hekiminizden yüz yüze almanız daha sağlıklı olacaktır.
Haber, Duyuru, ve her türlü gelişmeden haberdar olmak için e-bülten aboneliğini yaptırınız